Update:
Een nieuwe website voor Stichting Terra Nova is in de maak! Voor actuele informatie kun je ons bereiken via info@terra-nova.nl.
De pagina over de thesis ‘Same classroom, different citizenship learning opportunities’ is te vinden via deze link.
Terra Nova Minimaatschappij is een spel en discussietool om lastige maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren spelers over hun ideale samenleving. Tijdens hun avontuur worden ze uitgedaagd door morele dilemma’s. Ze verkennen wat voor hen ‘juist’ is en wat niet en nemen het heft in eigen handen om hier iets voor te organiseren.
Burgerschapsvorming is ‘hot’. Steeds meer mensen vragen zich af hoe we controversiële onderwerpen bespreekbaar kunnen maken en hoe we de nieuwe generatie actief kunnen betrekken bij maatschappelijke uitdagingen. Sinds 2006 is dit voor scholen zelfs een verplichte taak, maar in het basisonderwijs is dit niet altijd even makkelijk: voor jonge kinderen zijn zaken als participatie en democratische houdingen maar abstract. Ook voor jongeren blijft het vaak ver van hun bed.
Terra Nova maakt lastige thema's op een veilige manier bespreekbaar en voorstelbaar. In plaats van termen en theorie gebruikt Terra Nova metaforen: concrete gebeurtenissen met vissen en kokosnoten. Met wie delen ze hun vis? Hoe lang zorgen ze voor een zieke kampgenoot? Zijn ze bereid hun eiland te delen met nieuwelingen?
Met Terra Nova vormen leerlingen in teams van vijf op een onbewoond eiland hun eigen minimaatschappij. Ze ervaren wat het betekent om deel uit te maken van een samenleving door er zelf een te mogen besturen.
Tijdens hun avontuur zoeken leerlingen samen naar creatieve oplossingen voor morele dilemma’s. Hier maken ze kennis met omgaan met de mening van een ander en het belang van samenwerken om verder te komen. Na de concrete ervaringen tijdens de spelfase wordt er klassikaal gereflecteerd: de problemen die de kinderen en jongeren op het eiland tegenkwamen worden gekoppeld aan de realiteit. Als afsluiting van een reeks thema’s bekijken ze welke waarden het meeste voorkomen en nemen het heft in handen om hier in hun eigen omgeving iets voor te organiseren.
Met Terra Nova gaat burgerschapsonderwijs verder dan het kennen van de staatsinrichting: het verzorgt een moment voor kinderen en jongeren om zelf af te wegen wat er nodig is voor een goedwerkende samenleving.
UPDATE: Tweede editie Terra Nova Minimaatschappij is uitverkocht!
Lees hier alles over de derde editie, zoals hoe je kan voorbestellen en welke alternatieven er in de tussentijd zijn. Voor workshops, lezingen en trajecten, neem contact op via info@terra-nova.nl.
In de tussentijd kun je de ontwikkelingen van Terra Nova Minimaatschappij volgen via Instagram, Facebook, LinkedIn en de nieuwsbrief.
Achtergrondartikel Terra Nova Minimaatschappij op de Correspondent
Lijsttrekkers aan de Eilandtafel bij Brandpunt+. Bekijk hier de drie video's met de lijsttrekkers van Amsterdam, Utrecht en Den Bosch.
Terra Nova, ook voor volwassenen: Stemmers voor de PVV, D66 en PvdA richten samen opnieuw de wereld in bij Brandpunt+
MaatschapWij op bezoek bij workshop Terra Nova Minimaatschapij workshop rondom mondiale welvaartsverdeling bij internationale school HSV Den Haag.
Onderwijscontext (2017):
Terra Nova Minimaatschappij is burgerschapsspel dat altijd in ontwikkeling blijft. De tot dusver ontwikkelde themavragen zijn samengesteld aan de hand van de leerdoelen voor burgerschapsvorming en kwaliteiten die soms 21ste eeuwse vaardigheden genoemd worden. Het geeft kinderen en jongeren de mogelijkheid te oefenen met:
empathie, verhouden tot een ander
coöperatief en ondernemend leren
probleemoplossend, creatief en kritisch denken
discussie- en communicatievaardigheden
Bij het vormen van de inhoud van deze verschillende thema's is gelet op overdraagbaarheid naar de actualiteit. De thema's behandelen zaken als segregatie, overbevolking, strafrecht, de verzorgingsstaat, duurzaamheid en culturele identiteit; zaken waar de volwassenwereld ook nog niet over uit is. Maar in plaats van de termen en theorie worden er concrete gebeurtenissen met vissen en kokosnoten behandeld. Dat maakt Terra Nova een flexibel middel, dat naast voor burgerschapsvorming ook breder in te zetten is, bijvoorbeeld om een meer gevoelsmatig begrip van actualiteiten en de zaakvakken te ondersteunen. De gebeurtenissen op het eiland zijn verder gevormd door de vele ideeën van kinderen zelf tijdens het spelen.
Aanbevelingen:
‘Dit is echt het leukste spel ever.’
Seyar, 11 jaar
‘Ik was meteen verkocht. Het spel brengt het gesprek op gang, dwingt je kritisch je wensen en mogelijkheden te bekijken en daagt je uit je in een ander te verplaatsen. Precies die vaardigheden die de samenleving ook van ons vraagt.’
- Marjolein Steffens-van de Water, wethouder Jeugd en Participatie Haarlemmermeer. Bron
‘Dit is de kracht van Terra Nova: op een speelse manier denken de leerlingen na over onderwerpen als macht, leiding en inspraak. Dit is dan ook een prachtige opstap naar een klassengesprek. Hoe is in de wereld de macht verdeeld? Hoe vertaalt zich dat naar jouw eiland? Hoe denk jij hierover?’ - Rudger Minnee, leerkracht groep 8 S.O. Mulock Houwerschool en oprichter Toekomstklas.nl, over Eilandvragen 1, ‘Aan de Macht’. Bron
"Terra Nova is een burgerschapsspel dat de kinderen van Wittering.nl met veel betrokkenheid en plezier hebben gespeeld. Het spel past goed in onze kernconcepten macht en binding.
Met andere woorden, een spel met vele mogelijkheden waarbij de kinderen op een goede manier met elkaar leren overleggen en discussiëren. Als Terra Nova op de markt wordt gebracht zal Wittering.nl dit zeker willen aanschaffen!" - Marita van den Heuvel, regisseur basisschool Wittering.nl Rosmalen
“Wij geloven in Terra Nova. Dit is een goed doordacht concept dat echt iets kan beteken voor kinderen en hun omgeving. We willen Lisa ondersteunen om dit project verder te brengen.” - The Beach, studio voor sociaal en duurzaam ontwerp
"Zoiets bijzonders kom je niet gauw tegen op een basisschool. De kinderen hebben zelf bijna niet door hoeveel ze aan het leren zijn! Elke keer als ik in mijn stageklas kom, vragen de kinderen of we weer Terra Nova gaan spelen." - Danny Wolfert, student Pabo Den Bosch
"Met Terra Nova kan je als docent ook veel uit de vragen halen om te koppelen aan de realiteit, aan dingen die interessant zijn voor jouw klas. Bij het thema 'Nieuwelingen' zou je bijvoorbeeld de vakinhoudelijke link kunnen maken met immigratie, of een meer pedagogische benadering voor als er een nieuwe leerling in de klas komt." - Imke Lucius, studente Pabo Den Bosch
Anton Bakker, Hogeschooldocent Aardrijkskunde Katholieke Pabo Zwolle, beveelt Terra Nova aan als methode voor het domein 'Oriëntatie op Jezelf en de Wereld', waar burgerschap onder valt.
Terra Nova Minimaatschappij in de media:
Juni ‘19 Studio040: 3 jaar later
Mei ‘19 NPO1: 100 jaar kiesrecht
Jan ‘19 Het Financieele Dagblad: FD Jonge Talenten 2019
Nov ‘18 TEDxAmsterdam: ‘Us versus Them’
Nov ‘18 Marie Claire: Nominatie Smart Sustainable Award van Marie Claire Netherlands
April '18: StipStudenten: New Democracy: Democratie Kun Je Leren in Pakhuis de Zwijger
April '18: The Beach: Gangmakers Modeshow "Onze wereld"
Maart '18: MaatschapWij: 'Terra Nova: een minimaatschappij creëren in het klaslokaal'
Maart '18: Brandpunt+: 'Hoe een bordspel laat zien dat onze samenleving vele malen beter kan'
November '17: De Balie: De Balie Leert x lancering Terra Nova Minimaatschappij
Oktober '17: TEDxMaastricht: 'Challenge Your Normal'
Oktober '17: De Gelderlander: 'Eten moet je eerlijk delen... toch?'
September '17: De Groene Meisjes: 'Genoeg taart voor iedereen'
September '17: Buiten de Krijtlijnen: 'Podcast met Lisa Hu over Terra Nova'
Juli '17: De Correspondent: 'Zo kan het onderwijs kinderen wél tot kritische burgers opleiden'
Juni '17: InforMeer: 'Met Terra Nova de wereld er wat mooier uit laten zien'
Mei '17: Voor de Wereld van Morgen: '6 maanden na de ASN Wereldprijs'
Mei '17: Toekomstklas.nl: 'Terra Nova: een discussietool voor burgerschapsonderwijs'
Mei '17: Tafel van 7: 'Meet Lisa Hu van Terra Nova!'
Maart '17: Red Bull Amaphiko: '8 insightful learnings from social board game Terra Nova'
Maart '17: Juf Inger: 'The Crowd: Terra Nova'
Maart '17: KomenskyPost: 'Terra Nova, het spel dat lastige maatschappelijke thema’s naar de wereld van de kinderen brengt'
Maart '17: Blog wethouder Steffens-van de Water: 'Met wie deel jij je vis?'
Feb'17: InforMeer: 'Bordspel Terra Nova verovert basisscholen'
Feb '17: Brandpunt+: 'Een PVV'er, een D66'er en een PvdA'er richten opnieuw de wereld in'
Jan '17: Nederlands Dagblad: 'Zieken help je, maar hoelang?'
Jan '17: Emma - experts in media en maatschappij: 'Terra Nova: een burgerschapsspel'
Dec '16: KomenskyPost: 'De top-10 van Nederlandse ICT-inspiratoren 2016 die het verschil maakten'
Dec '16: HetKanWel: 'Terra Nova is een bijzonder spel voor kinderen'
Dec '16: New Business Radio: 'Let's Talk Business'
Nov '16: NPO Radio 1: 'Kunnen kinderen meepraten over vluchtelingen? Denk daar nog eens over na, na Terra Nova'
Nov '16: Voor de Wereld van Morgen: 'Gewonnen, en nu?'
Okt '16: Leren in Brainport: 'Het belang van creativiteit voor grenzeloze, onderzoekende makers'
Sept '16: Rabobank Dichterbij: 'Aandeel in de Buurt'
Sept '16: Onderwijsblad (AOb): 'Burgerschapsles op onbewoond eiland'
Sept '16: PakhuisB, verbinder van veranderaars: 'Speel Terra Nova op het Festival van de Democratie'
Juli '16: Studio040 radio: 'Maatschappijleer voor de basisschool, een must, en dan ook leuk'
Juni '16: Eindhovens Dagblad: 'Terra Nova; hoe ga je om met vissen, leiders en dieven?'
Juni '16: Pakhuis de Zwijger op stedenintransitie.nl: 'Zet de wereld op z'n kop'
Juni '16: HetKind over bijeenkomst burgerschap in de Balie: 'Er zit een luchtje aan burgerschapsvorming'
Juni '16: Vives, online onderwijsinnovatie platform: 'Kinderen maken eigen minimaatschappij met Terra Nova'
Okt '15: Ankie Cuijpers in haar blog over Terra Nova: 'Empathie, samenwerken en creatief denken ontwikkelen in het PO'
Terra Nova is ontwikkeld met behulp van feedback en testsessies met leerlingen, leerkrachten en andere onderwijsprofessionals, deskundigen o.a. op gebied van gaming en van humanistisch vormingsonderwijs. Ook hebben pabo-studenten Terra Nova uitgetest in hun stageklas.
Dit project bestaat o.a. uit magnetisch spelmateriaal en vragen-, discussie- en rollenkaartjes. Het is ontworpen aan de hand van onderzoek naar burgerschapsvorming in het primair onderwijs en de behoeften van leerlingen en leerkrachten op dat gebied.
Afstudeerproject Design Academy Eindhoven, 2014
Op basis van dit project is Lisa Hu de 'Connect(r)ing' toegekend, een prijs voor studenten die uitzonderlijke verve tonen in hun rol als 'connector' van verschillende mensen. In 2016 heeft Terra Nova de ASN Bank Wereldprijs gewonnen en is genomineerd voor de TEDxAmsterdam Education Award.
Terra Nova bij T+HUIS Eindhoven, 2016
Terra Nova op basisschool Winford Den Haag, 2016
Terra Nova op basisschool Wittering.nl, Rosmalen, 2014
Terra Nova op basisschool Wittering.nl, Rosmalen, 2014
Ontwikkelsessies op basisschool de Opbouw, Eindhoven, 2013
De crowdfunding voor Terra Nova in samenwerking met Rabobank is in juni 2016 geslaagd met 128%!